Buraya kadar marka başvurusu öncesi neler yapılacağı ve marka olarak seçilebilecek işaretleri ve bu seçimde dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında kısa açıklamalar yapmıştık. Bu yazımızda ise markanın kendisi kadar önemli olan Nice (Nis) sınıfları hakkında kısaca bir bilgilendirme yapacağız.

Sınıflar Neden Önemli?

Markanın birbirinden ayrılmaz iki yüzünün olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü hiçbir zaman bir markayı o marka altında sunulan mal veya hizmetten bağımsız düşünmezsiniz. Örneğin; Porsche dediğimizde aklımıza meyve sebze değil otomobil gelmekte, Apple dediğimizde ise aklımıza daha çok gündelik hayatta kullandığımız taşınabilir teknolojik ürünler gelmektedir. O halde marka başvurusunun hazırlanmasında ve yapılmasında markayı oluşturacak işaret kadar o markanın hangi mal ve hizmetler üzerinde tescil edileceği hususunun da önemli olduğunu söylemek gerekir.

Nice(Nis) Sınıflandırması Nedir?

Nice sınıflandırılması uzun adıyla İşaretlerin Tesciline Yönelik Uluslararası Mal ve Hizmet Sınıflandırılması 1957’de Fransa’nın Nice kentine imzalanmış bir uluslararası sözleşme sonucu ortaya çıkan sınıflandırmadır. Bu anlaşmanın amacı markaların farklı ülkelerde yapılacak tescil süreçlerinin birbirlerine uygun hale getirilerek ülkeler arasında uyumların sağlanması ve uluslararası tescil ve koruma süreçlerinin daha kolay işler hale getirilebilmesi olarak özetlenebilir.

Bu anlaşma da her anlaşma gibi tarihsel süreçte çeşitli değişikliklere uğramış ve nihayetinde günümüzde mal ve hizmetler 34’ü mal ve 11’i hizmet sınıfı olmak üzere toplamda 45 sınıfa bölünmektedirler. Nice anlaşması çerçevesinde Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından da zaman zaman tebliğ yayınlanmak suretiyle ülke uygulaması belirlenmektedir. Güncel sınıflandırma listesine TÜRKPATENT sitesinden ulaşabilirsiniz.

Sınıflandırmadaki mantık birbirlerine yakın olan mal ve hizmetlerin aynı sınıflarda toplanarak hem ulusal hem de uluslararası uygulamaya kolaylık sağlamaktır.

Önemli Bilgilendirme

Aşağıdaki yazılanlara geçmeden önce bir markayı tescil ettirdiğiniz tarihten itibaren 5 yıl süre içerisinde kullanmaya başlamanız gerektiğini ifade etmek gerekir. Diğer bir deyişle markanızı tescil ettirdiğiniz mal veya hizmetler üzerinde 5 yıl içerisinde kullanmaya başlamazsanız yahut kullanmaya 5 yıl ara verirseniz markanızın tescili size hukuki anlamda koruma sağlamayacaktır. O nedenle marka tescilinizin kapsamını bu konuyu dikkate alarak hazırlamanız gerekmektedir.

Sınıfları Nasıl Belirlerim?

Markanızın sınıflarını belirlemeden önce markanızı net olarak hangi mal ve hizmetler için kullandığınızı belirlemenizi tavsiye ederim. Bu ön hazırlık size çok büyük kolaylıklar sağlayacaktır. Siz markanızı hangi mal ve hizmetler üzerinde kullanacağınıza karar verdikten sonra bu mal ve hizmetlerin sınıflandırma listesinde hangi sınıflara denk geldiğini tespit ederek ilgili sınıfların altına bu belirlediğiniz mal ve hizmetleri yazarak kendi sınıflandırma listenizi oluşturabilirsiniz.

Sınıflandırmada süregelen bir alışkanlık da, markanızı kullandığınız mal ve hizmetlerin isabet ettiği sınıfta yer alan mal ve hizmetlerin tümünü içerecek bir şekilde başvuru yapılmasıdır. Bu uygulama çoğunlukla kullanmadığınız mal veya hizmetlerde marka tescili sonucunu doğurmakta ve markanızın kullanmama nedeniyle bu mal ve hizmetler yönünden kısmen iptal edilmesine yol açabilecektir. O nedenle belirlediğiniz mal ve hizmete isabet eden sınıflandırmanın hepsini değil yalnızca belirleyeceğiniz mal veya hizmetlerin tescil ettirilmesi bu anlamda markanızı daha kullanışlı hale getirecektir.

Marka başvurusu yapmak ve işletmenizin fikri mülkiyet hakkını koruma altına alarak risklerinizi düşürmek istiyorsanız bir marka vekili ile çalışmanız en doğrusu olacaktır.

Bir Cevap Yazın

Kocakaya Hukuk & Marka Danışmanlık sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et