Bir önceki yazımızda ticaret unvanı ve işletme adının marka karşısındaki korunmasından bahsetmiştik, dolayısıyla ticaret unvanınız varken marka başvurusu yapmak işletmeniz/şirketiniz için bir masraf mı yoksa oluşturacağınız kaynak/garanti/reklam fonksiyonlarını içeren bir işaret için sadece küçük bir bedel mi olacaktır? Bu yazıda bu sorunun cevabını arayacağız.

İşlev Farklılığı

Ticaret unvanınız;

  • Faturalarınızda,
  • Tabelanızda,
  • Kartvizitinizde yer alır.

Buna karşılık markanız;

  • Ürün ambalajında,
  • Faturalarınızda,
  • Tabelanızda,
  • Kartvizitinizde,
  • Ürün veya hizmet tanıtım reklamlarınızda yer alır.

Ticaret unvanınız her ne kadar fikri mülkiyet hakkı olarak korunuyor olsa da marka ile işlev yönünden oldukça ayrılmaktadır. Zira, ticaret unvanı sizin şirketinizin ismidir, yani siz şirket adına iş ve işlem yaparken şirket unvanınızı kullanırsınız. Buna karşılık şirketiniz tarafından üretilen ürünlerin ya da sunulan hizmetlerin pazarlanması amacıyla kullanacağınız ad, işaret, ses ve benzeri her türlü işaret ise markadır. Marka, sizin şirketiniz tarafından üretilen ürün veya sunulan hizmetlerin üçüncü kişiler gözünde bağlantı kurma, piyasada bulunan aynı tür diğer mal ve hizmetlerden ayırt etme, belirli bir kaliteyi garanti etme ve tanıtma fonksiyonlarına sahip olacaktır.

Böylece siz piyasaya sürdüğünüz ürün veya hizmetlerin tüketicilerin şirketinize olan güveni nedeniyle tercih edileceği bir işareti kendi adınıza tescil ettirmiş olursunuz.

Marka-Ticaret Unvanı Tescil Süreci Farklılıkları

Ticaret unvanınızı tescil ettirme esnasında ticaret odasında kayıt işlemini yapan uzman yalnızca birebir ticaret unvanının olup olmadığına bakmakla yetinmekte, benzer ya da aynı unsurların olması tescil önünde bir engel olarak görülmemektedir.

Buna karşılık marka tescil başvurusu yaptığınızda, kurum tarafından aynı veya ayırt edilemeyecek derecede benzer önceki tarihli markanın varlığı tespit edildiğinde başvurunuz kurum tarafından reddedilmektedir. Eğer aynı veya ayırt edilemeyecek önceki tarihli bir marka yoksa başvurunuz 2 ay süre ile ilan edilmektedir. Bu 2 aylık süre boyunca ilgili hak sahiplerinin itiraz etme imkanı bulunmaktadır. Herhangi bir itiraz gelmemesi veya itirazın nihai olarak reddedilmesi durumunda markanız tescil ediliyor. Tescil sürecinin daha sıkı bir şekilde yürütülmesi marka tescilinizin de daha sağlıklı olmasına yol açıyor.

İşlerinizi Yurtdışına Açmayı Düşünüyorsanız

Yine işinizi yurtdışınıza taşımak istemeniz halinde marka tescili size olağanüstü kolaylıklar da sağlamaktadır. Türkiye’nin de taraf olduğu Madrid Sözleşmesi kapsamında Türkiye’de tescilli markanızı tek başvuru ile 123 ülkede tescil ettirerek koruyabilirsiniz.

Marka Davaları-Ticaret Unvanı Davalarında Görevli Mahkemeler

Markanız ile ilgili herhangi bir uyuşmazlığın ortaya çıkması halinde ihtisas mahkemeleri olan Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemeleri görevli iken ticaret unvanınız ile ilgili doğacak uyuşmazlıklarda Ticaret Mahkemeleri görevlidir. İhtisas mahkemesi olan Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemeleri’nde görülecek davanız sürekli olarak benzer davalara bakmakta olan ihtisas mahkemesi hakimi tarafından çözüme kavuşturulacaktır.

Sonuç Yerine

Tüm açıklanan sebeplerden ötürü, ticaret unvanım var benim marka tesciline ihtiyacım yok diyorsanız bu konuyu tekrar düşünmeniz sizin ve işletmeniz açısından önem arz etmektedir. Zira açıklanan avantajlar sebebiyle şirketiniz tarafından üretilen ürün veya sunulan hizmetlerin tescil ettireceğiniz marka altında sunulması şirketinizi oldukça avantajlı ve kurumsal hale getirecektir.

Bir Cevap Yazın

Kocakaya Hukuk & Marka Danışmanlık sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et